Bril in het verkeer


Druk op de weg Miljoenen mensen nemen dagelijks deel aan het steeds drukker wordende verkeer. Of u voetganger, fietser, motorrijder of automobilist bent, om ongelukken te voorkomen moet u opletten. Ook in het verkeer worden er hoge eisen gesteld aan ons gezichtsvermogen. In het verkeer kan niemand het risico lopen van slecht zicht. We moeten soms situaties inschatten en in een fractie van een seconde adequaat reageren.

Controle voor uw veiligheid Een regelmatige controle van uw ogen is een must voor uw eigen veiligheid, maar uiteraard ook voor die van anderen. Twijfelt u aan de gezichtsscherpte van uw ogen, kom dan snel langs. Kleine afwijkingen kunnen uw reactietijd al negatief be”invloeden. Een oogmeting maakt veel dingen zichtbaar. Kiest u een bril voor het autorijden of motorrijden, kies dan voor een brillenglas met een Crizal UV ontspiegeling. Dit glas biedt u maximale helderheid en minder reflecties in en op de glazen. Een glas met Crizal UV ontspiegeling geeft meer rust als u last heeft van de koplampen van tegemoetkomende auto’s en heeft u minder last van de laagstaande zon. Als zonneglazen in de auto, op de boot of de fiets, zijn de gepolariseerde Xperio® brillenglazen een ware ontdekking van helder en reflectievrij zicht.

Voorwaarden Als weggebruiker moeten uw ogen voldoen aan een aantal voorwaarden om alle omringende informatie goed en snel te kunnen verwerken. De volgende voorwaarden zijn noodzakelijk:

  • Helder zicht Ziet u alle verkeerslichten en wegafzettingen op tijd en scherp? Wordt u weleens verrast door andere weggebruikers?
  • Zijwaartse waarneming Als u recht vooruit kijkt, ziet u dan voorwerpen van opzij nog scherp?
  • Diepte zien Heeft u moeilijkheden met het inschatten van de snelheid en afstanden tussen u en uw medeweggebruikers?
  • Zien in het donker Ziet u bij schemer, in het donker of bij slechte weersomstandigheden voldoende duidelijk? Sommige autorijders ondervinden last van nachtbijziendheid of nachtmyopie; soms ook wel nachtblindheid genoemd.
  • Verblinding van uw ogen Herstellen uw ogen voldoende snel bij verblinding door zonlicht of tegenliggers?
  • Samenwerking en accommodatievermogen tussen de ogen Ziet u direct scherp, als u snel van afstand moet wisselen? Bijvoorbeeld bij een blikwisseling van uw kilometerteller naar het kijken in de verte.
  • Waarneming van kleuren Kunt u alle kleuren goed onderscheiden?

Tip! Houd zowel de binnenkant als de buitenkant van uw ruiten schoon voor een onbelemmerd zicht. Controleer regelmatig uw ruitenwissers op een goede en streeploze werking. En dit geldt ook voor uw brillenglazen natuurlijk! Hou deze rein met het bijgeleverde microvezeldoekje en ga regelmatig bij uw opticien en oogzorgspecialist langs om uw ogen te laten controleren en uw bril in perfecte staat te houden.