Moeite met lezen? Veel mensen tussen de 40 en 50 jaar krijgen moeite met lezen. U moet de krant steeds verder weg houden, zodat uw armen te kort lijken. Dit natuurlijke verschijnsel wordt presbyopie of leeftijdsverziendheid genoemd. Naarmate we ouder worden, vermindert de elasticiteit van veel weefsels, ook die van de ogen. De ooglens verliest daardoor heel geleidelijk het vermogen om zich scherp te stellen bij het nabij zien. Het gevolg is moeilijker lezen. Wellicht ziet u prima in de verte, maar de kleine lettertjes in bijvoorbeeld het telefoonboek worden steeds onduidelijker. Bij het lezen houdt u ongemerkt de krant of het boek op grotere afstand.
Presbyopie is te corrigeren Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit ongemak. Met de juiste glazen is het gemis aan sterkte te compenseren. Er zijn verschillende glastypen waarmee u, net als vroeger, weer goed dichtbij kunt zien. Hierbij vindt u een overzicht van de belangrijkste glastypen met de voor- en nadelen ervan. Voor de keuze van het meest geschikte glastype voor uw leesprobleem kunt u niet zonder de deskundige voorlichting van uw vakopticien.
De leesbril Dit is een wel eens de 1e toegepaste oplossing voor het “leesprobleem”. Bij het wisselend dichtbij en veraf zien moet u dan wel de leesbril steeds op- en afzetten. Droeg u al een bril voor in de verte, dan zult u steeds van bril moeten wisselen. Bij dagelijkse activiteiten kan dit hinderlijk en onpraktisch zijn. De halve leesbril Naar beneden kijkend heeft u een goed zicht op leesafstand. Voor het kijken in de verte slaat u de ogen op en kijkt u over de bril heen. Bij het afwisselend in de verte en dichtbij kijken, moeten de ogen, door de vergrotende werking van het glas, steeds een sprong nemen. Hierdoor wordt het vrije zien verstoord. Deze oplossing maakt geen geheim van uw leeftijd en is niet bruikbaar voor mensen die al een bril dragen voor het zien in de verte.
Interview Een beperking van standaard leesglazen is dat ze slechts goed en helder zicht bieden op afstanden binnen 50cm. Bij het werken aan een bureau, een tekentafel, met een beeldscherm of bij het knutselen is het prettig of zelfs vaak nodig om ook op iets grotere afstanden binnen handbereik goed en scherp te kunnen zien. Met Interview glazen, de leesglazen met een extra kijkbereik, kan dat. U ziet niet alleen alles tot 50 cm scherp, maar ook de aansluitende omgeving tot circa 150 cm.
Dubbelfocus of bifocaal Als u al een bril draagt voor het zien in de verte, kunt u aan een extra leesbril denken. Veel mensen vinden het constante wisselen tussen vertebril en leesbril echter ongemakkelijk. Voor het corrigeren van zowel het zien in de verte als dichtbij kunt u daarom kiezen voor een zogenaamd dubbelfocus glas: het glas met een apart leesdeel. Deze glazen hebben een duidelijk voordeel boven glazen met maar één sterkte. Het afzetten of wisselen van de bril is niet meer nodig. U herkent de glazen aan een zichtbaar lijntje tussen het gedeelte voor het lezen en het gedeelte voor het zien in de verte. Bifocale glazen hebben twee correcties in één: één voor de leesafstand en de andere voor het zien in de verte. De plotselinge overgang tussen vertesterkte en leessterkte kan onplezierig en vermoeiend zijn. Zien op de tussenafstanden (50-60cm) is vaak moeilijk. Het oog twijfelt als het ware tussen de twee glassterktes.
Multifocale glazen Bij multifocale glazen gaat de sterkte voor het zien in de verte zeer geleidelijk over in de leessterkte. Dit is merkbaar, maar niet zichtbaar voor anderen, want het onaantrekkelijke en storende scheidingslijntje ontbreekt. Een bril met multifocale glazen biedt goed zicht op elke afstand van dichtbij tot veraf, zonder hinderlijke overgangen. Dit unieke glas werd na een grondige studie van en onderzoek naar de kijkbehoeften van de mens, uitgevonden door Essilor. Het is beroemd geworden onder de merknaam Varilux en kent wereldwijd vele miljoenen tevreden dragers. Er zijn inmiddels vijf verschillende typen Varilux glazen ontwikkeld:
- Varilux S-series: een nieuwe dimensie in brillenglazen dankzij 3 revolutionaire technologiën: Nanoptix, Synchroneyes en 4D Technology. Door rekening te houden met wel 15 persoonlijke parameters is Varilux S 4D het ultieme gepersonaliseerde brillenglas. Varilux S-series brillenglazen worden aan uw ogen, montuur en kijkgedrag aangepast, omdat we dankzij metingen weten waar en hoe uw ogen door de glazen kijken. We creëren de ideale overgang tussen verte-, tussen-, en lees-gebied. Stel je voor : aan tafel of in de wagen, een scherp zicht in alle richtingen en op alle afstanden, alsof u geen bril droeg. Deze nieuwe brillenglazen rekenen voorgoed af met de beperkingen van klassieke multifocale brillenglazen. Kijk er even de verbluffende ‘Testimonials’ van de Varilux S-series op na.
- Varilux Physio 2.0: Het multifocale glas met een optimaal kijkcomfort en dus een zeer snelle gewenning. Varilux Physio 2.0 biedt een ruimtelijk zicht rekening houdend met uw natuurlijke kijkgewoonten. De versie Varilux Physio 2.0 Fit eyecode houdt ook rekening met gepersonaliseerde montuurparameters en de oogrotatie-afstand.
De bril van uw keuze Voor de juiste keuze van het voor u meest geschikte glastype, is deskundig advies van de vakopticien gewenst. Uw bezigheden in werksfeer en vrije tijd bepalen, samen met het brilvoorschrift, de meest geschikte oplossing voor uw specifieke kijkprobleem. U zult zich het prettigst voelen met een bril die op uw persoonlijke wensen is afgestemd en bovendien een optimaal kijkcomfort biedt. Neem daarom de tijd voor de aanschaf van uw bril.